Dzisiaj na obiedzie królowała ryba, a tak właściwie pieczeń rybna.
Co potrzeba ?
- 750 g ryby (w moim przypadku była to miruna, praktycznie każda ryba się nadaje ale ważne jest aby nie była zbytnio kaloryczna)
- 120 g cebuli
- 35 g płatek górskich
- jedno jajko
- 14 g mąki ziemniaczanej
- 16 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- pietruszka i zioła według uznania
Jak to zrobić ?
1. Mielimy w maszynce rybę wraz z płatkami
2. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, pietruszkę, zioła
3. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną
4. Formujemy masę
5. Wykładamy "klopsa" na papier do pieczenia
6. Pieczemy rybę w piekarniku przez około 50 minut, w temperaturze 280 stopni
Pieczeń idealnie nadaje się na obiad oraz na kanapki.
Do mojej rybki ugotowałam ziemniaki oraz zrobiłam sałatkę z:
- 350 g ogórka
- 160 g papryki
- 330 g kapusty pekińskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- pieprz i sól
Nie będę opisywać poszczególnych czynności bo nie jest to zbyt skomplikowane danie. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać ;)
Mój dzisiejszy obiad miał 330 kalorii a było to :
150 g pieczeni z ryby
100 g ziemniaków
200 g sałatki
Oczywiście cały obiad gotowany był dla czterech osób.
Przy diecie odchudzającej polecam zaopatrzyć się w wagę kuchenną oraz "słownik kalorii", nie są to jakieś duże koszta, ale dzięki temu możemy kontrolować ile kalorii dziennie dostarczamy do organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz